Chocoladetaart met veenbessen

Chocoladetaart met veenbessen

INGREDIËNTEN

Porties : 10

  • 100 gr bloem
  • 100 gr fijne tafelsuiker
  • 40 gr cacao
  • 50 gr koude boter, in blokjes
  • 1 groot ei, losgeklopt

voor de vulling:

  • 400 gr verse veenbessen of cranberry′s
  • 150 gr kristalsuiker
  • de fijngeraspte schil van 1 hand sinaasappel
  • 5 eetlepel vers sinaasappelsap

voor de ganache (afdeklaag):

  • 2,5 dl slagroom
  • 250 gr bittere chocolade, fijngehakt

BEREIDING van de Chocoladetaart met veenbessen

Voorbereiding

Doe voor het deeg de bloem, suiker en cacao in de keukenmachine en draai tot alles gemengd is. Voeg de boter toe en draai tot een kruimelig geheel. Voeg al draaiend het ei toe en draai tot een zacht deeg. Rol het deeg tussen twee grote vellen bakpapier tot het groot genoeg is om de bodem en wanden van een springvorm van 25 cm doorsnede te bekleden. Verwijder het bakpapier en bekleed de vorm met het deeg.

Zet de vorm met deeg 15 minuten in het vriesvak. Bekleed het deeg met aluminiumfolie en vul met bakbonen, rijst of bonen. Zet de springvorm 10 tot 12 minuten in een op 180 graden Celsius voorverwarmde oven.

Verwijder de rijst/bonen en de folie en zet de vorm met deeg nog 3 tot 5 minuten in de oven tot het deeg er droog uitziet. Laat afkoelen.

Bereidingswijze

Doe voor de vulling de veenbessen of cranberry′s, de suiker, het sinaasappelraspsel en -sap in een pan en breng aan de kook op een hoog vuur. Laat 3 minuten koken. Draai het vuur lager en laat het mengsel onder af en toe omscheppen 15 tot 20 minuten sudderen tot het dikker wordt. Laat het mengsel daarna volledig afkoelen.

Doe voor de ganache de slagroom in een zware pan en breng aan de kook. Neem de pan van het vuur en roer er de geraspte chocolade door; laat 3 minuten staan en klop dan met een garde tot het glad en glanzend is. Klop niet te lang. Schep de vulling in de deegschelp en strijk hem glad uit. Giet er de ganache over (let op dat de vorm niet te vol wordt) en strijk glad uit. Dek de taart af en zet 6 uur in de koelkast.

Serveertips

U kunt de taart 3 tot 5 dagen afgedekt in de koelkast bewaren.

TERUG NAAR TAART RECEPTEN VOOR KERSTMIS

Bron: smulweb.nl