FEESTELIJKE AARDBEIENTAART

INGREDIËNTEN

Voor de bodem:
– 1/2 ei geklutst ei
– 150 gram bloem
– 100 gram zachte boter
– 50 gram fijne kristalsuiker

Voor de banketbakkersroom:
– 1 vanillestokje
– 500 ml melk
– 150 gram fijne kristalsuiker
– 4 eidooiers
– 3 eetlepels gezeefde bloem

Erop:
– een (half) doosje aardbeien of ander fruit naar keuze

BEREIDING van de feestelijke aardbeien taart

  • Kneed een deeg van de bloem, boter, suiker en het ei. Als het een mooi soepel deeg is, druk je het tot een platte plak, verpak je het in huishoudfolie en leg je het een half uurtje te rusten in de koelkast.Verwarm de oven voor op 190 graden en vet een springvorm of pievorm met losse bodem van 23 cm in. Rol het deeg uit tot een grote lap en bekleed daarmee de vorm. Bak eerst 20 minuten blind. Daarvoor leg je een vel bakpapier op het deeg en vul je dit met gedroogde peulvruchten. Als het deeg na 20 minuten bijna gaar is, verwijder je het papier met de peulvruchten (deze laat je afkoelen en kun je bewaren voor een volgende keer) en bak je de bodem nog ongeveer vijf minuten, of tot hij mooi lichtbruin gekleurd is.Voor de banketbakkersroom schraap je het merg uit het vanillestokje. Breng in een pan de melk met de helft van de suiker en het vanillemerg aan de kook. Roer ondertussen in een ruime kom de eidooiers met de rest van de suiker en de bloem los met een garde. Als de melk kookt, meng je een scheut van deze hete melk door het eidooiermengsel. Zo warm je de eieren alvast een beetje op en mengt het straks mooier. Giet dan de hele inhoud van de kom bij de zacht kokende melk. Laat op een laag vuurtje vijf minuten doorkoken. De bloem wordt dan gaar en de room wordt steeds dikker. Als hij de juiste dikte heeft bereikt, schep je het op een bord of plaatje. Leg bovenop een stukje huishoudfolie, zodat er geen vel kan ontstaan. Laat afkoelen, eerst buiten de koelkast en daarna in de koelkast.

    Wanneer je de taart wilt eten, neem je de afgekoelde banketbakkersroom en verdeel je die mooi over de bodem. Bekleed de taart met fruit. Mijn banketbakkersroom was een beetje te dun uitgevallen. De taart smaakte heerlijk, maar was daardoor wat moeilijk te snijden. Volgende keer laat ik de room nog wat meer inkoken, zodat hij wat steviger wordt.

TERUG NAAR KWARK/CHEESE TAARTEN

bron:goddelijkehuisvrouw