Decoratie begrippen bij het taart maken

 • Gebruik tylose poeder in je fondant figurenTylose Wordt gebruikt om fondant harder en steviger te laten worden (ook wel modeling paste genoemd). Door het toevoegen van tylose is het mogelijk om b.v. letters en cijfers na uitharden rechtop te zetten op je taart.                                      Ook geschikt voor het maken van eetbare lijm.onv. 2 theelepls tylose op 500 gr fondant
 • Royal icing  (Ook wel: eiwitglazuur)Royal icing is een mengsel van poedersuiker, eiwit en citroensap. Wordt heel glad bij het uitharden. Dit glazuur is lang  houdbaar en behoudt zijn kleur goed. Royal icing wordt bij het uitharden heel glad en is dan ook erg geschikt voor creatieve decoraties.
  Gebruik
  Voor creatieve decoraties op koekjes en suikerwerk. Je kunt royal icing nog onderverdelen in twee soorten: Soft peak royal icing en stiff peak royal icing.
 • Soft peak royal icing  is glazuur dat stijf genoeg is om pieken van te trekken, maar zacht genoeg om de punten te laten omkrullen.
 • Stiff peak royal icing is hetzelfde, maar dan stijf genoeg om de pieken te laten staan. Het geeft dus de dikte van het glazuur aan.
  Waar te koop?
  In poedervorm te koop in taartdecoratie winkels. Je hoeft er dan alleen water aan toe te voegen. Ook zelf te maken, vaak wordt dan eiwitpoeder gebruikt in plaats van rauw eiwit.
 • Gum paste (Ook wel: bloemenpasta, Engels: flower paste)
 • Gumpaste  is een elastisch mengsel op basis van poedersuiker. Je kunt het dun uitrollen  en volledig laten uitharden.
  Voor decoraties met veel details, zoals bloemen en bladeren. Als je het mengt met rolfondant (verhouding 50:50) ontstaat een flexibel en lang houdbaar mengsel.
  Waar te koop?
  Kant en klaar in vaste vorm of in poedervorm te koop bij taartdecoratiewinkels.
 • Botercrème (Engels: buttercream)Snel te bereiden crème met boter. Veel variaties in smaak en kleur mogelijk door toevoeging van bijvoorbeeld likeur, vanille essence, kokos of cacaopoeder.
  Gebruik
  Als taartvulling, als glazuur en om toefjes en versieringen mee te spuiten op bijvoorbeeld cupcakes. Ook geschikt als eerste deklaagje, dan vormt het een gelijkmatige basis voor glazuur.
  Waar te koop?
  Kan helemaal zelf gemaakt worden, maar er bestaat ook een kant en klare botercrème mix waar niet meer dan water en boter aan toegevoegd hoeft te worden.
 • SuikerglazuurSuikerglazuur bestaat uit een combinatie van poedersuiker en water. Het wordt onder meer gebruikt voor koekjes en cake. Je kunt het gemakkelijk kleuren en er zijn veel smaakvariaties mogelijk.
  Gebruik
  Als topping voor koekjes en cake. Makkelijk te kleuren, makkelijk in het gebruik, dus ook geschikt voor kinderen. Nadeel: het geeft niet de professionele uitstraling die andere toppings wel geven en de kleur houdt niet zo lang.
 • Rolfondant (Engelse term: sugarpaste)Deegachtig mengsel van poedersuiker, glucosestroop, gelatine en glycerine.
  Gebruik
  Veelzijdig te gebruiken, na het kneden is de fondant zacht en buigzaam en kun je hem makkelijk kleuren en modelleren. Ook zeer geschikt als deklaagje op taarten. Minder geschikt voor kleine, verfijnde decoraties. De structuur van rolfondant is wat grover en minder soepel dan van gum paste.

  Kant-en-klaar in blokjes te koop bij taartdecoratiewinkels.
  Tip
  Rolfondant kan het beste gekleurd worden met kleurstof in pastavorm, die maakt de fondant niet slapper. Omdat het kneden van de kleur door de fondant de fondant wel soepeler maakt, is het verstandig om de fondant een dag eerder te kleuren. Dan heeft hij tijd om op te stijven, en trekt de kleur goed in de fondant. In deel 4 van Taarten Decoreren vind je meer informatie over rolfondant. In deel 5 inclusief recept!

 • Fondant (Engels: fondant icing)
  Wat is het?
  Mengsel met (poeder)suiker dat warm verwerkt wordt.
  Gebruik
  Voor een glanzend laagje over taarten of cakes. Je kunt er ook cupcakes of koekjes in dopen. Het wordt ook gebruikt voor desserts en vullingen.
  Waar te koop?
  Kant- en-klaar te koop of zelf te maken

 

  TERUG NAAR TAARTEN DECOREREN

Bron:taarten-decoreren.com