INGREDIËNTEN
porties 4
-400 g bloemige aardappelen
-150 g hazelnoten
-150 g suiker
-80 g boter
-mespuntje zout
-2 el aardappelmeel
-1 pakje bakpoeder
-3 eieren
-1/2 pakje vanillesuiker
-1 el citroensap
-citroenrasp van 1 citroen
-50 g geschaafde amandelen
Bereiden van de Zweedse citroentaart
Voorbereiding
-schil de aardappelen en kook ze gaar in weinig water met zout
-de noten even op een bakblik in de oven laten roosteren en daarna fijn malen
Bereidingswijze
-klop 70 g boter in een voorverwarmde kom romig
-klop halverwege de poedersuiker erdoor
-de eieren splitsen en de dooiers een voor een door de boter creme kloppen
-blijf kloppen tot elke dooier in de boter is opgenomen
-daarna zout, vanillesuiker, de gezeefde bakpoeder, citroenrasp, de gemalen noten en citroensap toevoegen
-alles goed dooreen roeren
-wrijf de aardappelen in een andere kom door een zeef en laat ze enigszins afkoelen tot de puree gewoon warm is
-meng dan de puree met het botermengsel
-klop de eiwitten in een andere kom zeer stijf
-leg op de aardappelmassa en met een gladde lepel snel doorspatelen
-beboter een springvorm en bestrooi met de geschaafde amandelen
-het deeg erin overdoen en in de hete oven in het midden schuiven
BAKTIJD= 30 min op 210?C
Serveertips
*uit de oven even in de vorm laten staan, dan voorzichtig losmaken en laten afkoelen op een rooster
TERUG NAAR TAARTEN UIT SCANDINAVIË
bron:smulweb.nl