platte (soda)broodjes, 8 stuks, Polen
INGREDIËNTEN
8 stuks
- 500 g tarwebloem
250 ml zure room
1 tl zout
1 tl suiker
1 tl sodium bicarbonaat
Bereiden van de Proziaki
Voeg de zure room toe -steeds een beetje- en kneed na iedere toevoeging tot die door de droge ingrediënten is opgenomen.
Voeg als het deeg te droog is en brokkelt een klein beetje water toe.
Rol het deeg op een met bloem bestoven oppervlak uit tot het een dikte van een halve centimeter heeft.
Snijd het uitgerolde deeg in 8 vierkantjes of rondjes.
Bak de broodjes op middellaag vuur aan beide kanten lichtbruin in een koekenpan met zware bodem en anti-aanbaklaag. Geef de broodjes de tijd. Tijdens het bakken moet het volume ongeveer verdubbelen.
De broodjes worden droog gebakken.
Proziaki werden aanvankelijk bereid met zure melk. In plaat van zure room kun je de broodjes ook met een dikke yoghurt bereiden.
De broodjes werden/worden traditioneel gebakken op een warme stoof.
Omdat het deeg niet hoeft te rijzen vragen proziaki niet veel tijd.
De broodjes worden horizontaal doormidden gesneden en gewoonlijk met boter besmeerd en naar keuze belegd, bv met marmelade.
bron:allrecipes.nl