Karpatka

Soezentaart met custard Poolse Karpatka.

Karpatka

 

 INGREDIËNTEN

  • 2 springvormen, 24 cm doorsnede
  • oven
  • 2 pannen

Soezendeeg:

  • 80 gr boter
  • 100 ml volle melk
  • 100 ml water
  • 1/2 tl zout
  • 150 gr bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • 4 eieren

Custard:

  • 2 eieren
  • 150 gr kristalsuiker
  • 100 gr bloem
  • 500 ml melk
  • 200 gr boter – zacht

Bereiden van de Karpatka

  • Verwarm de oven voor op 200℃. Vet de randen van de springvormen in en bekleed de bodem met bakpapier. Mocht je geen twee springvormen hebben, bak het soezendeeg dan in twee keer.
  • Smelt de boter voor het soezendeeg in een pan. Voeg hier melk, water en het zout aan toe en verwarm het geheel goed door.
  • Doe de bloem, het bakpoeder en het zout in de pan en laat dit 2 minuten al roerend meebakken. Het deeg wordt vanzelf compact.
  • Haal het deeg uit de pan en doe deze in een koude kom. Voeg vervolgens een voor een de eieren aan het beslag toe. Meng tot een egaal, plakkerig beslag.
  • Verdeel het soezendeeg over de bodem van de springvormen, smeer het deeg uit in een egale laag. Door het plakken van het deeg is dit best lastig, maar als je een lepel wat nat maakt gaat het makkelijker.
  • Zet de springvormen in het midden van de oven en bak het soezendeeg 20 minuten tot het goudbruin is gekleurd en omhoog is gekomen. Laat helemaal afkoelen.
  • Maak terwijl het soezendeeg in de oven staat de custard. Klop hiervoor de eieren met de suiker op.
  • Voeg al kloppend de bloem toe en vervolgens ook de melk. Klop tot een klontvrij papje.
  • Schenk het geheel in een steelpan en breng al roerend aan de kook. Kook de custard net zolang tot deze dik wordt, dat duurt een minuut of vijf. Laat de custard helemaal afkoelen.
  • Klop de zachte boter nog even door met een garde en voeg hier de afgekoelde custard aan toe. Klop het geheel tot een klontvrije mix.
  • Stort de custard in een van de springvormen waar het soezendeeg nog in zit.
  • Leg het soezendeeg uit de andere springvorm bovenop de custard en zet de taart 2 uur in de koelkast.
  • Bestrooi de taart voor het serveren met poedersuiker

TERUG NAAR  TAARTEN UIT POLEN