Poolse PIERNIK of typische peperkoek uit Polen.
INGREDIËNTEN
4 personen
500 g bloem
2 glaasjes poedersuiker
4 eieren
2 glaasjes karnemelk
1/2 klontje boter
1 afgestreken lepel bakpoeder
een vuistvol sinaasappelschil
een vuistvol amandelen
een vuisvol rozijnen
een vuistvol hazelnoten
1/2 lepel nootmuskaat
1,5 lepel kaneel
1/2 lepel gemalen kruidnagel
Bereiden van de PIERNIK : TYPISCH POOLSE PEPERKOEK
Versiering:
chocoladesaus
een vorm (karton of metaal) in de vorm van een ster
Kokosrasp + 1-2 lepels poedersuiker
Zo ga je te werk:
Giet de karnemelk en de suiker in een gemiddeld grote pot en kook op een laag vuur. Begint het te dikken, zet dan van het vuur af en voeg de boter toe. Roer. Voeg de kruiden toe, het eigeel, de gezeefde bloem en kneed de deeg. Los de soda op in water en voeg toe aan het deeg. Voeg op het einde de noten, rozijnen en sinaasappelschil toe. Klop de eiwittern en roer ze voorzichtig onder de deeg.Giet dit deeg in een met bakpapier beklede cakevorm. Bak in een voorverwarmde oven aan 200°C gedurende ongeveer 60 minuten. Als de taart volledig is afgekoeld, kan je hem overgieten met de chocoladesaus en versieren met behulp van de sterrenvorm, waarin je een mengeling van kokospoeder en suiker strooit.