Zanddeeg recept voor koekjes en (appel)taart

INGREDIËNTEN

 • Zanddeeg is een veel voorkomend deeg: met name bekend geworden voor het bakken van een appeltaart, maar dit deeg leent zich ook goed voor zelf gemaakte koekjes! Het recept is heel eenvoudig, en eenmaal gekneden, kun je dit deeg ook goed invriezen. maak er koekjes van,  of een kruimeltaart.Voor maximaal 500 gram koekjes of een appeltaart met diameter 20-22 cm heb je nodig:

  Ingrediënten: 200 gram bloem, 1/4 theelepel zout, 100 gram basterdsuiker (maakt niet uit welke kleur), 125 gram koude(!) boter, 1 eierdooier.

  Bereidingstijd: 15 + 30 + 30 minuten (bij appeltaart 20 minuten extra).

  Bereidingswijze:  Zeef de bloem, zout en suiker boven ee kom (om alle klontjes er uit te halen).

 • Snijd de koude boter met twee messen eerst in kleine stukjes.Voeg daarna toe aan de bloem, en prak met een vork door de bloem. Voeg hierna de eierdooier toe.Kneed alle ingrediënten met 1 hand snel(!) door elkaar, en vorm hier een bal van. Laat afgedekt met huishoudfolie ongeveer 30 minuten rusten in de koelkast.Verwarm de oven voor op 175 graden / 160 hete lucht. Rol het zanddeeg uit op een met bloem bestoven werkblad of aanrecht. De lap dient maximaal 5 mm dik te zijn.Je kunt nu met een uitsteekvormpje figuurtjes uit steken. Deze dienen dan 15-20 minuten gebakken te worden in een voorverwarmde oven ,of gebruik het deeg als bodem voor appeltaart: de baktijd wordt dan 45 minuten.

  PS: dit deeg kan ook heel goed ingevroren worden. Dus gooi je restjes niet weg, maar verpak opnieuw  tot  een platte bal en stop in de vriezer.

   

TERUG NAAR BASIS TAART

Bron: volrecepten.nl