INGREDIËNTEN
- 9 kardemompeulen
- 275 g boter, op kamertemperatuur (225 g voor cake en 50 g voor saus)
- 225 g lichte basterdsuiker
- 3 eieren
- 300 g zelfrijzend bakmeel
- 4 el cacaopoeder
- 125 g hazelnoten, fijngemalen in de keukenmachine
- 150 ml melk
- 250 g pure chocolade (minstens 70% cacaogehalte), in stukjes (150 g voor cake en 100 g voor saus)
- 25 g pistachenoten, in stukjes gehakt
BEREIDING van de chocolade kardemom
- 1. Verwarm de oven voor op 180 ºC. Kneus de kardemompeulen in de vijzel. Gooi de groenige schalen weg en bewaar de zwarte zaadjes. Maal die zaadjes fijn in de vijzel.
- 2. Mix de boter met de suiker tot een lichtgekleurd, luchtig mengsel. Klop de eieren los in een andere kom en voeg dit beetje bij beetje al kloppend toe aan het botermengsel. Roer het ei er steeds goed door voordat u meer ei toevoegt.
- 3. Zeef het bakmeel en cacaopoeder boven de kom. Voeg de hazelnoten toe en meng alles voorzichtig door elkaar. Roer de melk er beetje bij beetje door, samen met de fijngemalen kardemomzaadjes en de chocoladestukjes.
- 4. Doe het mengsel in een ingevette springvorm (Ø 20 cm) en zet de cake 50 min. in de oven. Neem de cake uit de oven en laat 15 min. in de vorm iets afkoelen. Neem de cake uit de vorm en laat hem 45 min. afkoelen op een rooster.
- 5. Voor de saus laat u de chocolade en de boter smelten in een vuurvaste kom boven een pan zacht kokend water. Let erop dat de bodem van de kom het water niet raakt. Als alles is gesmolten, schept u de saus over de cake. Bestrooi met de pistachenootjes.
bron: allrecipes.nl