Battenburgcake

Battenburgcake, Taart maken , taart recepten

 

 INGREDIËNTEN

Aantal personen:12

  • 225 gr boter, op kamertemperatuur
  • 200 gr suiker
  • 3 eieren
  • 1/4 theelepel vanille-extract
  • 250 gr witte bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1/8 theelepel zout
  • 2 druppels rode voedingskleurstof
  • 300 gr abrikozenjam of compote
  • Marsepein
  • 350 gr gemalen amandelen
  • 350 gr glaceersuiker
  • 1 ei, op kamertemperatuur
  • 1 1/2 theelepel citroensap
  • 1/4 theelepel amandelextract

Bereidingswijze van de Battenburgcake

  1. Boter en 200 gr suiker romig opkloppen. 3 eieren er 1 voor 1 doorheen kloppen. Vanille erdoor kloppen. Bloem, bakpoeder en zout er voorzichtig doorheen roeren. Zo nodig wat melk toevoegen.
  2. Het beslag in 2 gelijke porties verdelen. Aan 1 portie voedingskleurstof toevoegen zodat een dieproze kleur ontstaat. 2 vierkanten bakvormen van 18 cm invetten en over elke bakvorm een portie beslag verdelen.
  3. 25-30 minuten in de voorverwarmde oven (180°C/gasstand 4) bakken, tot een vleespen schoon uit het midden verwijderd kan worden. 5 minuten in de bakvorm laten afkoelen alvorens eruit te halen en op een rooster volledig te laten afkoelen.
  4. De randen van beide cakes recht snijden. Elke cake in lengterichting in 4 repen snijden (hoogte en breedte van de reep moeten gelijk zijn). Eventueel bijsnijden zodat de repen evenlang zijn. De jam een beetje verwarmen en daarmee de zijkanten van de cake insmeren die tegen elkaar geplakt worden (2 roze en 2 witte repen in een geruit patroon). De kanten van de gehele cake met jam insmeren. Procedure herhalen voor resterende roze en witte repen. Dit recept is voor 2 cakes.
  5. Voor de marsepein: gemalen amandelen, glaceersuiker, citroenrasp en amandelextract vermengen en tot een gladde substantie kneden. Zo nodig een beetje citroensap of water toevoegen (1/2 theelepel per keer!) als de marsepein te droog is om te rollen. Er ontstaat een stijve pasta; in 2 gelijke porties verdelen.
  6. De 1/2 van de marsepein op een licht met poedersuiker bestrooid oppervlak uitrollen tot een dikte van 3 mm. Snij 2 stukken dat zo lang en zo breed als de cake is en er helemaal omheen past (zonder de uiteinden te bedekken). De koek op een plak marsepein leggen en omrollen zodat alle vier de kanten bedekt zijn. Aandrukken om te sluiten en door de poedersuiker rollen. Met de naad naar beneden op een presenteerschaal leggen of in een plastic zak bewaren. Procedure herhalen voor de tweede koek. Goed koel laten worden en vervolgens in dunne plakjes snijden alvorens te serveren.

TERUG TAARTEN UIT  GROOT-BRITTANNIË / IERLAND

BEZOEK ONZE WEBSHOP

bron:smulweb.nl