INGREDIËNTEN
Aantal personen: 8
- 2 eetlepels gehakte gedroogde kersen
- 2 eetlepels gehakte gedroogde mango
- 4 eetlepels gedroogde cranberries
- 4 eetlepels gedroogde krenten
- 2 eetlepels gehakte sukade
- 4 eetlepels bruine rum
- 125g boter
- 4 eetlepels donkerbruine basterdsuiker
- 1 ei
- 8 eetlepels bloem
- 1/8 theelepel baksoda
- 1/4 theelepel zout
- 1/4 theelepel kaneelpoeder
- 4 eetlepels melasse (stroop)
- 2 eetlepels melk
- 4 eetlepels gehakte pecannoten
- 4 eetlepels bruine rum, verdeeld
BEREIDING van de Christmas cake
- Laat de kersen, mango, cranberries, krenten en sukade in 4 eetlepels rum ten minste 24 uur wellen. Dek goed af en bewaar op kamertemperatuur.
- Verwarm de oven voor op 170 C / gasovenstand 3. Vet een rond bakblik van 15cm in en bekleed met bakpapier.
- Klop in een grote kom de boter en bruine suiker luchtig. Klop het ei erdoor. Roer met een garde de bloem, baksoda, zout en kaneel samen; mix dit door de boter en suiker in 3 etappes, afwisselend met melasse en melk. Roer de gewelde vruchtjes en gehakte noten erdoor. Doe het beslag in de voorbereide vorm.
- Bak 40 tot 45 minuten in een voorverwarmde oven. Laat 10 minuten in het bakblik afkoelen, besprenkel dan met 2 eetlepels rum.
- Knip 1 stuk bakpapier en 1 stuk netel- of kaasdoek uit, zo dat elk groot genoeg is om de cake mee in te pakken. Maak het kaasdoek vochtig met 1 eetlepel rum. Leg de kaasdoek op het bakpapier en stort de cake daarop uit. Besprenkel de bovenkant en zijkanten van de cake met de resterende rum. Pak de cake in met het kaasdoek, daarna met het papier. Stop in een luchtdichte trommel en laat in 7 tot 10 weken ‘verouderen’. Als je het langer bewaart, besprenkel dan opnieuw met rum voor elke 10 weken bewaartijd.
TERUG TAARTEN UIT GROOT-BRITTANNI:E / IERLAND
bron:Allrecipes