INGREDIËNTEN
Aantal personen:
4
Bereidingstijd:
120 minuten
Ingrediënten:
- 3 aardappelen
- 3 ronde Yufka vellen
- 100 ml zonnebloemolie
- 2 eieren
- 100 ml melk
- half bosje peterselie
- 3 eetlepels paprikavlokken
- 3 eetlepels zwarte peper
- 1 blok Turkse witte kaas
- 1 blok Turkse Kaşar kaas (alternatief: jonge Goudse kaas)
(Tip: Yufka vellen, witte Turkse kaas en Kaşar kaas zijn bij Turkse minimarkets te vinden – en tegenwoordig ook bij de Dekamarkt)
BEREIDING van de Peynirli patatesli börek
- Kook eerst de aardappelen in een pan en haal de schil er af:
- Meng de melk, zonnebloemolie en eieren in een kom:
- Klop deze gedurende een halve minuut
- Smeer met een kwast dit melk-ei mengsel over één vel yufka:
- Rasp vervolgens 1 van de aardappelen over hetzelfde vel yufka:
- Rasp daarna de witte kaas voor één-derde deel over hetzelfde vel yufka:
- Strooi wat gesneden peterselie over hetzelfde vel yufka:
- Strooi één eetlepel paprikavlokken en zwarte peper over hetzelfde vel yufka.
- Plaats hier vervolgens één vel yufka overheen:
- Herhaal de bovenstaande stappen 3 keer tot je in totaal 3 vellen yufka van een bovenlaag hebt voorzien:
- Rol nu het geheel op (stevig oprollen!):
- Snijd de rol in tweeën zodat deze later gemakkelijker op een bakplaat past:
- Doe deze rollen nu in de koelkast voor één uur
- Haal na één uur de rollen uit de koelkast en snijd de rollen in brede schijven:
- Smeer de bovenzijde van deze schijven met wat overgebleven melk-ei mengsel:
- Doe de schijven op een bakplaat (gebruik bakpapier om plakken te voorkomen)
- En doe deze voor ongeveer 20 minuten op 180 graden in een voorverwarmde oven
- Rasp alvast wat van de Kaşar kaas (of jonge Goudse kaas) in een kom:
- Haal na 20 minuten de bakplaat eruit en strooi de geraspte Kaşar kaas op de bovenzijde van de schijven:
- Doe de bakplaat wederom in de oven, ditmaal voor slechts één minuut (puur om de kaas een beetje te laten smelten):
- Het gerecht (Peynirli patatesli börek) is nu klaar om geserveerd te worden:
- Serveer eventueel met een beetje sambal om meer smaak aan de börek te geven.
- Eet smakelijk! In het Turks: Afiyet olsun!
bron:turksekok.nl