Poolse maanzaadcake (Makowiec)

Poolse maanzaadcake (Makowiec)

 INGREDIËNTEN

6 cakerollen

  • 500 gr maanzaad
  • 500 ml volle melk
  • 250 gr gemengde noten en rozijnen
  • 250 gr boter, zacht
  • 200 gr suiker
  • 10 eieren, gesplitst
  • 1 theelepel amandelextract
  • 2 eetlepels suiker
  • 100 gr verse gist, verkruimeld
  • 1 kilo bloem
  • 16 gram (2 zakjes van 8 gram) vanillesuiker
  • 350 ml volle melk

Bereiden van de Poolse maanzaadcake (Makowiec)

  1. Schenk kokend water over de maanzaadjes. Doe ze in een steelpan en voeg 500 ml melk toe en breng aan de kook. Kook tot de zaadjes zacht zijn en de melk geabsorbeerd is. Als de zaadjes zacht zijn, maar je hebt nog veel melk over, giet het dan af. Dek af en laat een nacht staan.
  2. Vermaal de maanzaadjes de volgende dag in een vleesmolen. Doe dit twee keer.
  3. Schenk kokend water over de noten en rozijnen. Giet af en hak fijn.
  4. Mix de boter en de suiker. Voeg 5 eidooiers toe en mix door, voeg dan geleidelijk maanzaad, noten en rozijnen en amandelextract toe.
  5. Klop de 10 eiwitten stijf. Schep dit voorzichtig door het maanzaadmengsel.
  6. Meng 2 eetlepels suiker met de verse gist en laat dit op een warme plek staan tot het gaat schuimen.
  7. Meng bloem en vanillesuiker. Als het gistmengsel schuimig is, giet je dit bij het meel, evenals de 5 resterende eidooiers en 350 ml melk. Mix goed door. Kneed tot een zacht en glad deeg. Voeg eventueel wat extra melk toe indien nodig.
  8. Verwarm de oven voor op 180°C.
  9. Vorm van het deeg een lange rol en verdeel deze in 6 gelijke delen. Rol elk deel uit tot een rechthoek van 5 mm dik. Verspreid wat van het maanzaadmengsel overhet deeg, maar laat de randjes vrij. Rol vanaf de lange kant op en wikkel dan stevig in bakpapier, vouw de uiteinden naar binnen. Leg het pakketje op een bakplaat of rooster. Herhaal met de resterdende 5 stukken deeg.
  10. Bak 45 minuten in de voorverwarmde oven. Laat ze iets afkoelen en haal dan het papier eraf.

Om te serveren

Als de rollen helemaal zijn afgekoeld kun je ze nog bestrijken met een eenvoudig glazuur en bestrooien met amandelschaafsel.

TERUG NAAR  TAARTEN UIT POLEN

bron:allrecipes.nl