Tahinli çörek

Tahinli çörek , Taart maken

 

 INGREDIËNTEN

Aantal personen:

4 personen

Bereidingstijd:

90 minuten

Ingrediënten:

  • 400 gram margarine
  • 1 kilo meel
  • 2 ei
  • half blokje gist
  • 2 theelepels zout
  • 2 theelepels suiker
  • anderhalf glas water
  • halve pot tahin(saus)
  • 1 eetlepel witte basterdsuiker

BEREIDING van de Tahinli çörek

Doe de margarine in een steelpan en laat deze alvast smelten.

Neem het meel, 1 ei, eiwit van het 2e ei, gist, zout, suiker en water en doe deze allemaal in een kom. Bewaar het eigeel van het 2e ei.

Kneed het geheel tot een stuk deeg. Bedek de kom en laat het deeg rijzen voor 15 minuten.

Maak minimaal 10 kleine bolletjes uit het deeg, en rol deze allemaal zo dun mogelijk uit:

Neem nu één uitgerolde deeg, smeer het in met het vet van de gesmolten margarine.

Leg nu vervolgens een uitgerolde deeg, over de eerdere uitgerolde deeg.

Smeer ook deze weer in met het vet:

Doe dit proces in totaal 5 keer. In essentie krijg je dus 5 deeglaagjes, waartussen vet is ingesmeerd.

Herhaal dit proces voor de andere 5 bolletjes. Uiteindelijk krijg je dus 2 stapels van  5 deeglaagjes.

De volgende stap is om zo’n stapel van 5 deeglaagjes uit elkaar te trekken, te verbreden als het ware. Doe dit voorzichtig! Trek eerst rustig de randen van het deeg naar buiten toe, doe dat vervolgens ook voor de binnenste gedeeltes:

Doe dit voor beide stapels.

Pak nu de halve pot met tahinsaus erbij, doe hier de basterdsuiker in, meng het goed:

Smeer met een lepel de tahin-suiker mengsel over de bovenste laag (de 5e) van beide stapels:

De volgende stap is om de uitgerekte stapel van deegleegjes te rollen:

Ook dit moet voorzichtig gebeuren.

Plaats nu beide rollen in een ovenplaat. Beide rollen moeten wel een beetje aangedrukt worden met de hand.

Neem een kwast en gebruik een deel van het eerder gesmolten vet om de bovenkant van de deegrollen in te smeren.

Neem het eigeel van het 2e ei, klop dit een beetje en besmeer vervolgens met een kwast de bovenste laag van de deegrollen in de ovenplaat:

Doe de ovenplaat in de oven voor ongeveer 15 minuten op 220 graden, in ieder geval tot ze goudbruin kleuren.

TERUG TAARTEN UIT TURKIJE

BEZOEK ONZE WEBSHOP

bron:turksekok.nl