INGREDIËNTEN
Aantal personen
6
Bereidingstijd
60 min
Ingrediënten (voor 20 deegrollen in totaal):
- 1 beker yoghurt
- 1 beker zonnebloemolie
- 3 eieren
- half zakje bakpoeder
Voor de gül böregi met kaas:
- 200 gram witte kaas (40% vet)
- 10 deegrollen (kant en klaar)
Voor de gül böregi met gehakt:
- 200 gram gehakt
- halve ui
- bosje peterselie
- 2 theelepels zout
- 1 theelepel rode peper
- 1 theelepel zwarte peper
- 10 deegrollen (kant en klaar)
BEREIDING van de Gül böreği
- Pak een kom. Doe hier de yoghurt, zonnebloemolie en de eieren in. Mix deze ingrediënten met elkaar.
- Strooi de bakpoeder over het het beslag heen en roer dit beslag goed door.
Bereiding van het gehakt:
- Pak een pan en doe het gehakt erin en laat dit goed braden.
- Snijd de ui en peterselie in stukjes en voeg deze toe aan het gehakt. Roer dit door.
- Strooi het zout, rode peper en zwarte peper over het gehakt heen. Roer dit weer goed door en doe het vuur uit.
Bereiding van de kaas:
- Plet de kaas tot brokjes met een vork.
Bereiding van de Gül börek zelf:
- Pak een deegrol. Dompel dit in het beslag dat je net hebt gemaakt.
- Haal het eruit en knijp de deegrol voorzichtig uit.
- Leg de deegrol plat neer en zet het vlees of de kaas diagonaal op de deegrol.
- Vouw de ene punt van de deegrol naar de tegenoverstaande punt toe. Het vlees of de kaas ligt nu tussen de deegrol in.
- Rol vanaf de zijde van waar het vlees of de kaas ligt naar de bovenkant toe.
- Nu heb je een vingervormige opgerolde deegrol. Rol deze deegrol in elkaar.
- Zet deze nu op een ovenplaat. Zet de temperatuur van de (elektrische) oven op 220 graden en zet de ovenplaat met deegrol in de oven. Haal het er pas uit als de deegrol goud/bruin kleurt.
bron:turksekok.nl