Peynirli patatesli börek

Cevizli rolo tatlisi , Taart maken

 

 INGREDIËNTEN

Aantal personen:

4

Bereidingstijd:

120 minuten

Ingrediënten:

  • 3 aardappelen
  • 3 ronde Yufka vellen
  • 100 ml zonnebloemolie
  • 2 eieren
  • 100 ml melk
  • half bosje peterselie
  • 3 eetlepels paprikavlokken
  • 3 eetlepels zwarte peper
  • 1 blok Turkse witte kaas
  • 1 blok Turkse Kaşar kaas (alternatief: jonge Goudse kaas)

(Tip: Yufka vellen, witte Turkse kaas en Kaşar kaas zijn bij Turkse minimarkets te vinden – en tegenwoordig ook bij de Dekamarkt)

BEREIDING van de Peynirli patatesli börek

  • Kook eerst de aardappelen in een pan en haal de schil er af:
  • Meng de melk, zonnebloemolie en eieren in een kom:
  • Klop deze gedurende een halve minuut
  • Smeer met een kwast dit melk-ei mengsel over één vel yufka:
  • Rasp vervolgens 1 van de aardappelen over hetzelfde vel yufka:
  • Rasp daarna de witte kaas voor één-derde deel over hetzelfde vel yufka:
  • Strooi wat gesneden peterselie over hetzelfde vel yufka:
  • Strooi één eetlepel paprikavlokken en zwarte peper over hetzelfde vel yufka.
  • Plaats hier vervolgens één vel yufka overheen:
  • Herhaal de bovenstaande stappen 3 keer tot je in totaal 3 vellen yufka van een bovenlaag hebt voorzien:
  • Rol nu het geheel op (stevig oprollen!):
  • Snijd de rol in tweeën zodat deze later gemakkelijker op een bakplaat past:
  • Doe deze rollen nu in de koelkast voor één uur
  • Haal na één uur de rollen uit de koelkast en snijd de rollen in brede schijven:
  • Smeer de bovenzijde van deze schijven met wat overgebleven melk-ei mengsel:
  • Doe de schijven op een bakplaat (gebruik bakpapier om plakken te voorkomen)
  • En doe deze voor ongeveer 20 minuten op 180 graden in een voorverwarmde oven
  • Rasp alvast wat van de Kaşar kaas (of jonge Goudse kaas) in een kom:
  • Haal na 20 minuten de bakplaat eruit en strooi de geraspte Kaşar kaas op de bovenzijde van de schijven:
  • Doe de bakplaat wederom in de oven, ditmaal voor slechts één minuut (puur om de kaas een beetje te laten smelten):
  • Het gerecht (Peynirli patatesli börek) is nu klaar om geserveerd te worden:
  • Serveer eventueel met een beetje sambal om meer smaak aan de börek te geven.
  • Eet smakelijk! In het Turks: Afiyet olsun!

TERUG TAARTEN UIT TURKIJE

BEZOEK ONZE WEBSHOP

bron:turksekok.nl