INGREDIËNTEN
Ingrediënten: (voor 4 personen)
- 250 gram bloem
- 2 eetlepels olijfolie
- Snufje zout
- 1½ dl water
- Ingrediënten (vulling)
- 750 gram snijbiet of spinazie
- 2 kleine uien, gesnipperd
- 1 teentje knoflook, geperst
- paar takjes peterselie
- 50 gram rijst, voorgekookt, maar niet gaar
- 1 klein blikje doperwten
- 150 gram geraspte grana padano of Parmezaanse kaas
- snufje nootmuskaat
- scheutje olie
- 3 eieren
- zout en peper
BEREIDING van de Torta verde – groene taart
Voorbereiding
Gebruik een rond bakblik van ongeveer 25 centimeter doorsnede. Maak een kuiltje in het meel en doe daar olie, zout en water in. Werk van buiten naar binnen alles door elkaar en kneed het deeg tot een soepele, elastische bal. Als het te droog dreigt te worden, voeg dan nog wat water toe. Laat een kwartiertje rusten op kamertemperatuur. (Als ik weinig tijd heb, gebruik ik voor het deeg ook kant-en-klare plakjes deeg voor hartige taart).
Bereidingswijze
Was de snijbiet en verwijder het groene blad van de witte nerven. Hak snijbiet, ui, knoflook en peterselie heel fijn. Roer er de voorgekookte rijst doorheen en vervolgens de geraspte kaas, nootmuskaat, olie, zout en peper.
Verwarm de oven op 200° C. Verdeel het deeg in 2 stukken en rol met een deegroller tot 2 heel dunne lappen. Leg een ervan op de bodem van het ingevette bakblik. Laat het deeg rondom 2 centimeter over de rand hangen. Roer de eieren los en vermeng ze met de groentevulling. Doe de vulling in de vorm en leg de overgebleven lap deeg er als deksel bovenop. Snij eventueel overtollig deeg rondom af. Vouw de onderste lap deeg over de bovenste heen, en zorg ervoor dat het rondom goed vastzit. Met duim en wijsvinger duw je het deeg goed tegen elkaar. Prik gaatjes in het deeg en besmeer eventueel met losgeklopt eigeel. Bak de taart in een halfuur gaar en goudbruin.
bron:smulweb.nl