Aardbeientaart met verse munt

 

  • Ingrediënten

    • 200 gram bloem + extra voor uitrollen deeg en bestuiven taartvorm
    • 50 gram havervlokken
    • 125 gram roomboter ongezouten, koud en in blokjes + extra voor invetten taartvorm
    • 25 gram suiker
    • 1 eigeel
    • 4 eetlepels water koud
    • 1 snuf zout
    • 2 eetlepels verse muntblaadjes fijngehakt + enkele losse blaadjes ter garnering
    • 3 zakjes vanillesuiker Let op: misschien extra nodig
    • 350 gram mascarpone
    • 100 ml slagroom
    • 500 gram verse aarbeien
    • extra suiker – indien nodig – voor aardbeien

BEREIDING van de Aardbeientaart met verse munt

 

  • Meng de bloem en de havervlokken door elkaar in je keukenmachine. Voeg blokjes boter, suiker, eigeel, eetlepels water en snuf zout toe en meng door elkaar. Let op: het zal niet héél goed mengen. Gewoon even goed door elkaar laten husselen. Zet dan de machine stil en kieper de inhoud op je werkblad. Kneed alles met je handen goed door elkaar, totdat je een ietwat stug deeg hebt. Het deeg blijft wat vlokkerig en dat is ok. Rol het op tot een bol, pak het in met huishoudfolie en leg het een uurtje in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden. Zet een taartvorm (26cm) klaar met lage rand – ik gebruik overigens een vlaaivorm voor deze taart. Vet hem in met een beetje boter en bestuif hem met wat bloem. 
  • Bestuif ook je werkoppervlak en deegroller met een beetje bloem. Rol je deegbal uit tot een mooi dunne plak. Bekleed de taartbodem ermee en zorg dat ook voor gelijkmatige randen. Het deeg laat zich vrij makkelijk bewerken. Je kunt gewoon stukjes loshalen en ergens anders aandrukken – geen probleem. Leg bakpapier op de deegbodem en vul de bodem met (bakbonen).  Ik dek de randen van mijn taartbodem altijd af met alumiumfolie om te zorgen dat de randen niet te donker worden.
  • Bak de taartbodem onder in je oven 25 minuten. Haal hem dan uit de oven. Verwijder de bakbonen en bakpapier en zet hem nog 3 minuten terug. Als het goed is, is je bodem nu gaar en lichtbruin van kleur. Laat de bodem volledig afkoelen. 
  • Voor de vulling: klop de mascarpone, slagroom, vanillesuiker en verse munt kort met je keukenmachine. Als je een mooi glad mengsel met lichte pieken hebt ben je klaar. Let op: Als je geen echt zoete aardbeien gebruikt, proef het mengsel dan even samen met een aardbei. Test de zoetheid en pas indien nodig de suiker daarop aan – voeg dan extra vanillesuiker toe en klop het even goed door het mengsel. De bodem is echt niet zoet van smaak – dus dat element kan je bij het testen van de juiste zoetheid buiten beschouwing laten. 
  • Verdeel het mengsel gelijkmatig over de afgekoelde taartbodem. Snijd je aardbeien in de lengte doormidden en druk ze in concentrische cirkels in de vulling (zoals op de foto). Bestrooi de taart, indien nodig, met wat extra suiker en garneer met wat blaadjes munt. ENJOY!