APPELTAART

appel brie taartje

INGREDIËNTEN

Ingrediënten voor een springvorm van 23∅

Voor het deeg:
250 gram bloem
125 gram suiker
150 gram koude boter

Voor de vulling:
1,5 kg. harde zure appels, Elstar of Cox zijn goed
100 gram rozijnen
75 gram suiker
2 dessertlepels kaneel
geraspte schil van een biologische citroen
1 ei

BEREIDING van de appel

 1. Verwarm de oven voor op 180°
  Kneed bloem, suiker en de in klontjes gesneden harde boter tot een kruimeldeeg, doe er een lepeltje koud water bij en kneed tot een samenghangende deegbal.
  Beboter de springvorm en rol 2/3 van het deeg uit tot een gelijkmatige lap. Bekleed de vorm ermee. Bedek met folie en zet even in de koelkast om te rusten.Giet wat kokend water over de rozijnen zodat ze even kunnen wellen.
  Schil de appels, snijd ze in blokjes en meng ze goed met de suiker, kaneel, citroenrasp, de goed uitgeknepen rozijnen en het ei.Vul de vorm met dit mengsel, druk stevig aan en zorg dat je geen vocht meeschept, dat maakt de bodem te nat. Maak mooie rolletjes van de rest van het deeg en leg ze in een ruitpatroon op de vulling. Eindig met een rolletje deeg rondom.

  Zet de taart 45 minuten in de oven op 180° en controleer of de taart kleur krijgt. Als dat het geval is nog 10 minuten op dezelfde temperatuur, als de taart nog bleek is verhoog je de temperatuur de laatste 10 minuten tot 200°.

  Een stevige zure appel als een Elstar of Cox is wat mij betreft het lekkerst voor een appeltaart. Deze koken niet tot moes en behouden dus wat meer vorm en ‘bite’. Als je een zachte en compactere taart prefereert kun je een Goudreinette gebruiken. De ‘Schone van Boskoop’ is een prachtige reinette.

TERUG NAAR APPEL TAART RECEPTEN

bron: Cookfreshfood.com