Hazelnoten mokka schuimtaart

INGREDIËNTEN

Ingrediënten voor 12 personen

Voor de schuimbodem:
 • 150, liever nog 200 gram eiwit vind ik persoonlijk
 • 100 gram hazelnoten
 • 300 gram suiker

Voor de banketbakkersroom of je gebruikt de snelle versie van dr. oetker:

 • 500 ml. melk
 • 2-3 zakjes vanillesuiker
 • 4 eierdooiers (deze heb je over van de schuimbodem)
 • 150 gram suiker
 • 2 eetlepels bloem
Voor mokka extract:
 • 70 ml espesso (of evt. sterke oploskoffie)
 • 30 gram suiker

Voor de mokka creme:

 • 500 gram boter
 • 120 gram poedersuiker
 • 500 gram banketbakkersroom, zie ingrediënten hierboven
Nougatine garnering en versiering:
 • 100 gram suiker
 • 200 gram geroosterde hazelnoten
 • 200 gram stijfgeslagen zoete slagroom
 • 40 gram cacaopoeder

BEREIDING van de Hazelnoten mokka schuimtaart

Rooster de hazelnoten in de oven op een middelmatig stand. Ik vermoed ruim een kwartier.  Hou het goed in de gaten. Het ene moment zijn de noten nog blank, het andere moment roosteren ze ineens heel snel bruin.  Hmmmm, het hele huis ruikt heerlijk.
Na afkoelen sla je het deel voor de schuimbodem kapot. Dat kun je in een vijzel doen of in een theedoek. Het handige van een zakje is dat je de nootjes niet wegslaat.
Doe de eiwitten in een goed ontvette kom. Is de kom vet, dan kan het eiwit niet luchtig geklopt worden. Mix het eiwit en doe er beetje bij beetje de suiker bij tot het egaal en luchtig wordt.
 Teken 3 rondjes met een doorsnede van 24 cm. Dat maakt het makkelijker om straks het schuim netjes in dezelfde rondingen te spuiten.
 Intussen is het eiwit goed geklopt, de nootjes kunnen erbij.
 Het vet van de hazelnoten zorgt ervoor dat het eiwit weer wat inzakt. Spatel daarom de nootjes er voorzichtig doorheen.  Probeer daarom als er nootjes bij gaan het schuim niet meer te mixen.
Vul een spuitzak, eventueel een snoepzak of een gewone plastic zak indien je geen spuitzak hebt. Knik aan de onderkant een gat van iets minder dan 1 cm als spuitmondje. Spuit rondingen op de tekening. Begin in het midden. Probeer de mix goed te verdelen. Kom je toch wat tekort, maak de rondjes dan af door met een spatel het eiwit te verdelen tot de hele 3 tekeningen netjes bedekt zijn.
Bak de eiwitten in de oven op 80 graden minstens 4 uur. Het hele huis zal heerlijk ruiken naar hazelnoten.
Verwarm de espresso en de suiker.  Hmm. het ruikt heerlijk, na een kleine 10 min. zachtjes koken is het een heerlijke stroop geworden.
 De banketbakkersroom wordt gemaakt. Dat heb ik nog niet eerder gedaan. Ik kies normaal voor de snelle, dr. Oetker versie maar deze is veel lekkerder.
 Breng hiervoor de melk aan de kook. Roer in een kom de eidooiers en de 150 gram suiker los met de vanille suiker. Voeg hierbij de bloem en roer het glad. Doe voorzichtig een beetje van de gekookte melk hierbij en blijf goed roeren.
Voeg steeds kleine beetjes van de melk toe tot het een romige pap is. Deze wordt gekoeld.
De mokkacreme: Klop hiervoor de zachte boter (op kamertemperatuur) met de poedersuiker ongeveer 10 minuten tot het luchtig is. Voeg de mokkastroop hierbij en klop het tot het egaal is.  Voeg de banketbakkersroom hierbij in delen en klop deze nog kort luchtig door.
Je gaat nu de lagen vullen met de mokkacreme. Twee lagen en daarnaast dun de bovenkant en zijkanten. Die worden eigenlijk dun besmeert alsof je een biscuit bedekt om later marsepein of fondant op te doen.
Dat verdelen van het schuim was niet eenvoudig. De schuimbodem was een dag oud en leek daardoor breekbaarder.
Heel handig is dit houten draaiplateau van ikea. Terwijl je smeert draai je de tafel en is het eenvoudiger om een taart egaal in te smeren. In kookwinkels zijn hier prijzige alternatieven voor maar deze van ikea is ideaal. Je kunt de taart eventueel tussendoor even in de koelkast hard laten worden. Daarna is de taart steviger en kun je hem proberen wat netter af te werken met je handen, een warm mes, een spatel.
Nougatine kun je ook kant en klaar kopen. Dat is natuurlijk lekker snel klaar en misschien een optie als je geen hazelnoten kunt vinden maar de smaak van zelfgemaakte is onweerstaanbaar. Niet alleen op taart, maar in stukken als tussendoortje……. heerlijk.
Bewaar 8 hazelnoten apart voordat je de nougatine gaat maken. Deze heb je later nodig voor de versiering van de taart.
Doe de suiker in een pan en laat deze op een laag vuur zachtjes smelten. Als deze caramelbruin is kunnen de hazelnoten erdoor.
Spreid het mengsel op bakpapier uit en laat het stollen.

In een keukenmixer met grote bladen kun je het best dit mengsel hakken. Deze blender maakt het eigenlijk te fijn. Ik ben gestopt omdat het anders hazelnotenpasta zou worden.

De laatste grote stukjes heb ik apart klein gestampt. De volgende keer zou ik denk ik niet meer de blender gebruiken maar de nougatine plat hakken met een vleeshamer (een vleeshamer gebruik ik nooit voor vlees, eigenlijk is het een houten hakker voor in de zoete keuken)
Druk de nougatine tegen de zijkant van de taart.
 Spuit 8 toeven slagroom op de taart. De hazelnoten die bewaard waren kan je op de slagroomtoeven doen.  Doe een beetje cacao in een klein zeefje en drapeer een klein beetje in het midden van de taart
.

 

TERUG TAARTEN UIT DUITSLAND

bron:carolabaktzoethoudertjes.nl