Torta della nonna

Torta della nonna, Taart maken,taart recepten

 

 INGREDIËNTEN

Ingrediënten: (voor 12 personen)

voor het deeg:

500 gram kristalsuiker
7 middelgrote biologische eieren
500 g zachte boter
1 kilo bloem
1 eetlepel poedersuiker
1 eetlepel bakpoeder
geraspte schil van 2 citroenen
20 gram pijnboompitten

voor de roomvulling:

200 ml melk
schil en sap van 1 citroen
1 vanillestokje, in de lengte gespleten
250 gram kristalsuiker
3 middelgrote biologische eieren
4 eetlepels bloem
350 gram ricotta,
losgeklopt met een vork

BEREIDING van de Torta della nonna

Klop voor het deeg de suiker en 6 eieren door elkaar.
Meng lepel voor lepel de zachte boter erdoor, gevolgd door de bloem, de poedersuiker, het bakpoeder en de citroenrasp.
Meng alles snel, dek het af met plastic folie en zet het 30 minuten in de koelkast.
Breng voor de vulling in een pan met dikke bodem de melk met de citroenschil en het vanillestokje tegen de kook aan.
Verwijder de citroenschil, schraap het merg uit het vanillestokje en gooi het stokje weg.
Meng in een kom de suiker met de bloem.
Klop de eieren er een voor een door, schenk dit mengsel bij de melk en verwarm alles roerend op laag vuur tot je een dikke vla hebt;
dat duurt zo’n 5 minuten. Het is belangrijk dat je de vla verwarmt tot de smaak van de bloem is verdwenen, maar wees voorzichtig: als je het mengsel te snel laat koken, zal de vla schiften.
Schenk de vla in een kom en laat hem afkoelen. Roer de ricotta en het citroenrasp door de afgekoelde vla.

Verwarm de oven voor tot 180 °C, beboter een ondiepe taartvorm van 30 cm in doorsnee en bestuif hem met bloem.
Rol de helft van het deeg op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een lap van 1 cm dik en met ongeveer dezelfde diameter als de vorm.
Leg de deeglap in de vorm en druk hem uit, zodat de hele bodem ermee bedekt wordt.
Schep er een dikke laag van de roomvulling op; laat rondom een rand vrij van 1,5 cm. Rol de tweede portie deeg uit.
Maak die iets dunner dan de eerste (circa 5 mm) en 2 cm breder in doorsnee.
Leg de lap voorzichtig in de vorm, zodat de hele vulling bedekt wordt, en druk hem langs de rand aan met je vingers, tot op het deeg op de bodem van de vorm.
Klop in een kommetje het resterende ei los en bestrijk daarmee de bovenkant van de taart.
Bestrooi hem licht met 1 eetlepel kristalsuiker en strooi de pijnboompitten erover. Zet de taart 40 minuten in de voorverwarmde oven. – See more at: http://ciaotutti.nl/italiaans-eten/recepten/torta-della-nonna-grootmoeders-taart/#sthash.wITAfSW3.dpuf

TERUG TAARTEN UIT ITALIË

BEZOEK ONZE WEBSHOP

bron:ciaotutti.nl