HOLLANDSE APPELTAART

appeltaartINGREDIËNTEN

  • 300 gram bloem
  • 200 gram koude boter
  • 200 gram witte basterdsuiker
  • 6 appels
  • 3 eieren
  • 100 gram rozijnen
  • 1 eetlepel custardpoeder
  • 1 eetlepel abrikozenjam
  • 1 eetlepel rum
  • 1 citroen
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • 1 snufje zout
  • 1 eetlepel honing
  • 1 eetlepel fijngesneden gember
  • 1 eetlepel melk

BEREIDING van de hollandse appeltaart

Temperatuur oven – 180 graden
Baktijd – 50 minuten in conventionele oven
Baktijd – ongeveer 35 to 40 minuten in heteluchtoven
Nodig – Springvorm 24 cm, ingevet met restje boter

DEEG

Zeef 300 gram bloem en voeg een snufje zout toe. Snijd de koude boter in kleine stukjes en voeg 150 gram basterdsuiker, een ei een eetlepel honing toe. Kneed het mengsel tot een deegbal. Zet deze afgedekt 20 minuten in de koelkast.

VULLING

Week 100 gram rozijnen in rum. Maak een citroen schoon, rasp de schil en pers de citroen uit. Schil 6 appels, verwijder de klokhuizen en verdeel de appels in stukjes. Meng de appelstukjes met de helft van het citroensap, 1/2 eetlepel geraspte citroenschil, 1 theelepel kaneelpoeder, de geweekte rozijnen, 1 eetlepel fijngesneden gember en 50 gram basterdsuiker. Klop 1 ei los met 1 eetlepel melk en 1 eetlepel custardpoeder. Meng dit door de vulling.

BEREIDINGSWIJZE

Rol 3/4 deel van het deeg uit en bekleed de bodem en de rand van de bakvorm hiermee. Verdeel de vulling over de bodem. Rol het overige deeg tot een stuk van 1/3 cm dikte. Snijd er reepjes van en leg dit kruislings over het appelmengsel. Goed aandrukken aan de randen. Zet de springvorm in het midden van de oven en bak de appeltaart in circa 50 minuten goudbruin en gaar. Na ongeveer 25 minuten de taart uit de oven halen (zet klokje even stil) en de reepjes bestrijken met een losgeklopt ei. Na het bakken de taart met een eetlepel verwarmde abrikozenjam bestrijken.

TERUG NAAR APPEL TAART RECEPTEN

bron: zelf-taart-bakken.nl