INGREDIËNTEN 8 personen
- 150 g tarwebiscuits (2e keer heb ik Amaretti koekjes gebruikt, 3e keer probeer ik Bastogne koekjes)
- 75 g boter (gesmolten of heel zacht geroerd) + wat extra om vorm mee in te smeren.
- 600 g roomkaas ( moet zacht en op kamertemperatuur zijn anders krijg je klontjes)
- 150 g fijne kristalsuiker (bvb van Gilse)
- 3 grote eieren
- 3 grote eidooiers (eiwitten vries ik in en maak er meringues van)
- 1½ eetlepel vanille extract (of zelfde hoeveelheid aroma)
- 1½ eetlepel citroensap
Voor de bovenlaag
- 150 ml zure room
- 1 eetlepel fijne kristalsuiker
- ½ theelepel vanille extract
- Ps. Houdt er rekening mee dat Engelse thee en eetlepels groter zijn. 1 Engelse eetlepel is 15 ml en de theelepel is 5 ml.
BEREIDING van de London cheese cake
Springvorm van 20 cm, Extra Dikke aluminiumfolie. (Heb je geen extra dikke aluminiumfolie neem danmeer dan twee lagen anders sijpelt het water door de cake.) Braadslee of anders diepe ovenschaal waar de springvorm inpast. Eventueel wat (slagers)touw.
Voorbereiding
- Knip alvast grote vellen aluminiumfolie. Zet de springvorm op het aluminiumfolie en meet ruim voldoende af.
- Smeer de bodem en zijkanten van de springvorm in met wat boter.
- Knip eerst een rondje(op maat) uit bakpapier en dan een reep `plak` dat in de vorm.
- Doe de biscuits in de keukenmachine en maal tot het kruimelig is, doe er dan de (gesmolten) boter bij en gebruik de Pulse knop.
- Druk het biscuit/boter mengsel in de vorm met je handen of de achterkant van een lepel.
- Zet het in de koelkast om het mengsel wat op te laten stijven.
- Verwarm nu de oven op 180°C (2e keer mijn oven op 165°C gezet want 180 was beslist te hoog! Laatste 15 minuten op 175).
Bereidingswijze
- Klop de roomkaas glad (moet beslist op kamertemperatuur zijn) maar klop niet te lang.
- Voeg eerst de suiker toe en klop weer even.
- Dan de eieren plus de dooiers.
- Tenslotte het vanille extract plus citroensap.
- Zet een ketel water op
- Neem nu de vorm uit de koelkast.
- Bekleed de buitenkant van de gekoelde springvorm met de extra dikke aluminiumfolie zodat bodem en zijkant door één groot stuk folie bedekt wordt. Neem een tweede vel en herhaal.
- Heb je geen extra dikke folie neem dan nog meer lagen zodat de taart goed bescherm is tegen het water wanneer hij in het waterbad gaat.
- Ik heb om de vorm even een slagerstouwtje gebonden. (niet in het recept maar ik vond het veiliger)
- Zet nu de beklede springvorm in de braadslee.
- Giet de roomkaasvulling op taartbodem en giet dan zoveel kokend water in de braadslee dat het tot ongeveer halverwege de springvorm komt.
- Maak het waterniveau niet te hoog want dan wordt het moeilijk om de vorm in de oven te tillen.
- Schuif in de oven en bak voor 50 minuten, haal de braadslee uit de oven maar laat de oven aanstaan want de taart moet nog even terug.
- De taart moet gestold zijn maar mag niet stijf aanvoelen, je moet en zeker van zijn dat wanneer je de zure room erover giet niet in de taart zal zinken.
- Klop nu de zure room, suiker en vanille en giet/smeer dit mengsel over de taart en zet hem nog 10 minuten in de oven.
- Haal de braadslee uit de oven, haal er voorzichtig de springvorm uit verwijder het aluminium en laat hem (in de vorm) afkoelen op een rooster.
- Zet de cheesecake wanneer hij is afgekoeld in de koelkast. Het lekkerste is hij als je hem een nachtje laat staan, heb je daar geen tijd voor laat hem dan tenminste voor 3 uur koelen en haal hem een halfuurtje voor het serveren uit de koelkast (Zie mijn tips bij serveersuggesties)
Serveertips
- Tip; Als de taart na een nacht uit de koelkast komt zal de taart waarschijnlijk aan de bodem vast zitten (door de boter).
- Mijn vader (banketbakker van beroep) stak dan altijd het gas aan (laag) hield de taartvorm aan de zijkanten vast en ging zo in cirkels, ietsje boven de lage vlam, over het gas. Zo zal de boter in de korst wat zachter worden en kan de taart dus gemakkelijk verwijderd worden.
- Om de zijkanten los te maken neem je een dun mes, (bvb pannenkoekenmes) verwarm dat door het in heet water te dompelen en ga dan met het warme mes langzaam langs de kant van boven naar beneden zo komt de cake los van de zijkant. Open nu de springvorm en de cheesecake komt er heel uit en gebruik weer een warm mes om te snijden.
- De bodem was beide keren lekker maar niet echt knapperig, de volgende keer (want de taart was zooo lekker) probeer ik eerst de bodem voor 10 minuten te bakken, laat hem daarna afkoelen en volg weer het recept
- Nigella schreef bij dit recept; Ik kan je niet vertellen hoe veel de fluweelachtige zachtheid wordt verhoogd door de cheesecake in een waterbad te bakken. Het is niet moeilijk, maar je moet echt de vorm twee keer met extra dik aluminiumfolie omwikkelen. Als je het eenmaal op deze manier geprobeerd hebt dan zal je niet anders meer willen.
TERUG NAAR KWARK/CHEESE TAARTEN
bron: smulweb.NL