Chocolademousse met rum en sinaasappel

Chocolademousse met rum en sinaasappel

Ingrediënten

personen: 10
Voor de mousse:
-500 gr. Pure chocolade
-1/2 liter zoete slagroom
-3 dl. eiwit
-suiker
-1 scheut rumVoor de sabayon:
-1 dl. eigeel
-5 sinaasappels
-suiker
-1 scheut rum

Bereidingswijze van de Chocolademousse met rum en sinaasappel

Vul de grote pan met een laagje water en zet een grote bekken er bovenop. (Au bain marie)
Vul de bekken met de chocolade en laat deze rustig aan smelten. Regelmatig roeren met een spatel.
Vul een andere bekken met de slagroom en sla deze op tot yoghurtdikte.
Zet de slagroom koud.
Maak daarna de mixer goed schoon want deze moet vetvrij zijn voor het eiwit.
Sla het eiwit een 5 seconden op in de laatste bekken. Voeg suiker toe naar smaak en sla nu het eiwit op tot je pieken kunt maken in het eiwit. Eiwit is goed wanneer je de bekken ondersteboven kunt houden zonder dat deze er uit valt.
Snijd de sinaasappels uit en bewaar het vocht.

Bereidingswijze

Mousse:
Wanneer de chocolademousse geheel gesmolten is deze van de pan halen. Laat de chocolade iets afkoelen zodat het eiwit niet zal stollen.
Nu de chocolade toevoegen door te blijven spatelen van de bodem af omhoog.
Voeg een scheut rum toe naar smaak.
Voeg nu de slagroom toe en meng het geheel.
Bewaar het mengsel in een lage bak en zet deze voor tenminste 5 uur koud.

Sabayon:
Sabayon is een warme a la minute saus dus deze maken wanneer de chocolade mousse koud genoeg is.
Vul dezelfde grote pan weer met een laag water en breng deze aan de kook.
Vul een bekken met het eigeel, suiker en het sinaasappelvocht.
Zet de bekken op de pan.
Met een garde het eigeel luchtig kloppen.
Eigeel niet laten koken.
Wanneer het eigeel luchtig is en een yoghurtdikte heeft een scheutje rum toevoegen en deze vermengen.

Serveertips

Van de chocolademousse quanellen maken d.m.v. een eetlepel in warm water.
Drie per bord met de punten naar elkaar toe. (Voor presentatie raad ik een diep bord aan.)
Tussen de quanellen de sinaasappelpartjes leggen.
In het midden van het bord de sabayon serveren.
Eventueel nog een takje mint plaatsen voor de kleur.

Bron:ah.nl