Irish Coffee-gebak

Irish Coffee-gebak , Taart maken

 

 INGREDIËNTEN

Aantal personen:

5

  •  3 eieren 
  • 60 gr suiker
  •  60 gr bloem
  •  5,5 dl slagroom 
  •  5 cl whisky 
  • 20 gr kristalsuiker –
  • 200 gr melkchocolade 
  • 5 gr oploskoffie

BEREIDING van de Irish Coffee-gebak

Hulpmiddelen

Een vetvrije kom, een mixer, een spatel, bakpapier, een marmeren steen, een glaceermes en een hetelucht oven.

Voorbereiding

Van de eieren, de suiker en bloem een beslag maken volgens de koude methode. Dit houdt in: de eieren scheiden in dooiers en eiwitten. Dit gaat het makkelijkst wanneer ze uit de koelkast komen. Sla de dooiers met de helft van de suiker luchtig. De eiwitten onder geleidelijke toevoeging van de rest van de gewone suiker luchtig slaan in een vetvrije kom. Dit laatste bereikt u het best door de kom (vergeet ook de garde niet) af te wassen met water en azijn. Als alles luchtig is, eerst wat schuim door de dooiers roeren. Het dooiermengsel luchtig door de rest van het schuim roeren en tot slot de bloem er voorzichtig doorheen spatelen. Strijk van het verkregen beslag, op bakpapier, een plak van 30 bij 40 centimeter en bak dit op 230 graden Celsius in 7 minuten licht goudbruin.

Bereidingswijze

Los de oploskoffie op in de whisky. Sla iets minder dan de helft van de slagroom stevig en voeg op het laatste moment de whisky met de opgeloste koffie toe. Als de beslagplak is afgekoeld verwijdert u het papier en strijkt u de opgeslagen slagroom op het beslag. Blijf hierbij 1 centimeter binnen de randen. Rol de plak op met de zijde van 40 centimeter naar u toe en rol dit terug in het bakpapier. Leg het een half uur in de koelkast om op te laten stijven. Leg ook de marmeren steen in de diepvries. Snijd de rol in 10 stukken van 4 centimeter, de liefhebber kan dit daarna nog even besprenkelen met whisky. Smelt de melkchocolade au bain marie. Als de marmeren steen goed gekoeld is, strijkt u met een glaceermes dunne plakjes chocolade die om het gebakje heen passen. Desnoods bouwt u dit in twee keer op. De benodigde hoogte van 5 centimeter kunt u eenvoudig terugbrengen door er een stukje af te snijden. Snijd de strook chocolade los van het marmer en vouw dit met de afgesneden kant naar onder om het gebakje en druk de uiteinden licht aan. Sla de overige slagroom luchtig met de kristalsuiker en spuit hiermee een rozet op de gebakjes.

Serveertips

Tot slot kunt u het nog afgarneren met fijne kandijsuiker of met grove kristalsuiker waardoor wat oploskoffie is gemengd. Natuurlijk kunt u ook de melkchocolade raspen, de gebakjes aanstrijken en ze met de rasp aanzetten.

TERUG TAARTEN UIT  GROOT-BRITTANNI:E / IERLAND

BEZOEK ONZE WEBSHOP

bron:smulweb.nl