Een veel gebruikt patisserie product is de soes. Voor zowel zoete als hartige vullingen geschikt en bekend van vele plaatselijke specialiteiten. Bekend zijn o.a. de Parijse Soes, de Bosche Bol en de Lange Soester .Soezen zijn ook uitermate geschikt om als garnering te gebruiken of om er een taart van te maken.
De basisreceptuur is eenvoudig, maar de werkwijze vraagt wat aandachtspunten.
Basis voor 4 taartbodems
Ingrediënten
250gr.meel
125gr. witte basterdsuiker
125gr. koude boter
1 ei snufje zout
Hulpmiddelen
Grote kom
plasticfolie
koelkast
deegroller
bakvorm
bakpapier
droge erwten
Voorbereiding
Weeg alle ingredienten
zeef meel
snijd de boter klein
Bereidingswijze
Weeg nauwkeurig alle ingr.
Zeef het meel met het zout en de suiker in een grote kom.
Roer om en snijd de boter met twee messen in kleine stukjes ter grootte van erwten.
Roer het ei erdoor en kneed er snel een soepel deeg van.
Laat het deeg in plasticfolie enkele uren in de koelkast rusten.
Bak het deeg voor: rol het uit en leg het in een ingevette of met bakpapier beklede bakvorm.
Zet de bakvorm 10 min. in de koelkast zodat het deeg stevig wordt en de randen tijdens het bakken niet instorten.
Leg nog een vel bakpapier op het deeg.
Strooi hierop droge erwten die je over de hele bodem en tegen de zijkanten verspreidt zo voorkom je dat de bodem gaat rijzen en dat de randen instorten tijdens het bakken.
Bak het deeg in een voorverwarmde oven(200) tot de randen lichtbruin zijn.
Haal het bakpapier en de erwten eruit, prik het deeg enkele malen in met een vork en schuif het nog even terug in de oven.
Haal de taart eruit als de bodem ook iets gekleurd is.
Basis voor 4 taartbodems
Ingrediënten
Hulpmiddelen
Grote kom
plasticfolie
koelkast
deegroller
bakvorm
bakpapier
droge erwten
Voorbereiding
Weeg alle ingredienten
zeef meel
snijd de boter klein
Bereidingswijze
Weeg nauwkeurig alle ingr.
Zeef het meel met het zout en de suiker in een grote kom.
Roer om en snijd de boter met twee messen in kleine stukjes ter grootte van erwten.
Roer het ei erdoor en kneed er snel een soepel deeg van.
Laat het deeg in plasticfolie enkele uren in de koelkast rusten.
Bak het deeg voor: rol het uit en leg het in een ingevette of met bakpapier beklede bakvorm.
Zet de bakvorm 10 min. in de koelkast zodat het deeg stevig wordt en de randen tijdens het bakken niet instorten.
Leg nog een vel bakpapier op het deeg.
Strooi hierop droge erwten die je over de hele bodem en tegen de zijkanten verspreidt zo voorkom je dat de bodem gaat rijzen en dat de randen instorten tijdens het bakken.
Bak het deeg in een voorverwarmde oven(200) tot de randen lichtbruin zijn.
Haal het bakpapier en de erwten eruit, prik het deeg enkele malen in met een vork en schuif het nog even terug in de oven.
Haal de taart eruit als de bodem ook iets gekleurd is.