Zweedse kaneel-pecannoten broodkrans

Zweedse kaneel-pecannoten broodkrans

 

 INGREDIËNTEN

 porties 15

  • 1 eetl droge gistkorrels
  • 4 eetl warm water (45 C)
  • 1 citroen, geraspt en geperst
  • 225ml halfvolle melk
  • 100g zachte boter
  • 1 theel zout
  • 100g suiker
  • 2 eieren, geklutst
  • 500g bloem
  • 2 theel gemalen kaneel
  • 4 eetl suiker
  • 75g gehakte pecannoten
  • 1/4 theel vanille extract
  • 100 poedersuiker

Bereiden van de Zweedse kaneel-pecannoten broodkrans

  • Los de gist op in een kommetje met warm water en laat staan tot het romig is, ongeveer 15 min.
  • Meng het gistmengsel, melk, boter, zout, 100g suiker, eieren, citroenrasp en 1/2 van de bloem in een grote kom goed door elkaar tot een glad mengsel. Meng de resterende bloem er beetje bij beetje doorheen, roer goed na iedere toevoeging.
  • Als het deeg aan elkaar begint te plakken, draai het dan uit op een licht met bloem bestoven oppervlak en kneed tot het zacht en glad is; ongeveer 8 min. Plaats het deeg in een licht ingeoliede kom en wentel het een paar keer om in de kopm. Dek het af met vochtige doek en laat ongeveer 1 uur rijzen op een warme plek tot het verdubbeld is in volume.
  • Sla het deeg neer en keer om op een licht met bloem bestoven oppervlak. Rol het deeg uit tot een rechthoek van ongeveer 30x60cm. Meng de kaneel, resterende suiker en pecannoten in een kom en spreid dit gelijkmatig uit over deeg.
  • Rol het deeg in een lange rol en druk naad dicht. Leg de naad naar beneden en druk de uiteinden samen om een cirkel te vormen. Plak vast met een beetje water.
  • Plaats de ring op een licht ingevette bakplaat. Maak als volgt gleuven in het deeg: knip of snij iedere 2.5 tot 3 cm het deeg voor drie kwart in. Draai ieder stuk dan iets op z’n kant zodat de rol naar de buiten kant toe een waaier maakt.
  • Dek het deeg af met een vochtige doek en laat het ongeveer 1 uur rjzen tot het bijna verdubbeld in volume is.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 190 C / gasstand 5.
  • Bak het brood in 25 tot 30 min goudkleurig. Haal het uit de oven en leg op een rooster om te koelen.
  • Meng de citroensap en vanille in een kommetje. Roer 1/2 van poedersuiker erdoor tot het volldig is opgelost. Roer de rest van poedersuiker lepel voor lepel erdoorheen, tot het mengsel behoorlijk dik, maar nog steeds enigszins vloeibaar is. Giet het suikermengsel over het afgekoelde brood.

TERUG NAAR  TAARTEN UIT SCANDINAVIË

 

BEZOEK ONZE WEBSHOP

bron:allrecipes.nl