Kersttulband

Kersttulband

INGREDIËNTEN

Porties : 20

  • 100 g blanke rozijnen
  • 100 g donkere rozijnen
  • 100 g sukade
  • 250 g zelfrijzend bakmeel
  • 250 g zachte boter
  • 200 g witte basterdsuiker
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 4 grote eieren
  • poedersuiker
  • tulbandvorm met antiaanbaklaag (doorsnede 22 cm)

BEREIDING van de Kersttulband

  1. Verwarm de oven voor op 175°C. Schep in een kom de rozijnen en de sukade door 1-2 eetlepels bakmeel, zo zakken ze in het beslag minder snel naar de bodem.
  2. Zeef de rest van het bakmeel boven een andere kom. Klop in een beslagkom boter, basterdsuiker en vanillesuiker met een mixer in ca. 10 min. tot een crèmekleurige, romige massa.
  3. Klop de eieren een voor een door de massa, voeg het volgende ei pas toe als het vorige ei helemaal door het botermengsel is opgenomen.
  4. Voeg het zelfrijzend bakmeel in drie tot vier keer toe aan het beslag en meng dit met een spatel luchtig door het beslag.
  5. Spatel de rozijnen en de sukade ook luchtig door het beslag. Doe het beslag in de tulbandvorm en strijk de bovenkant glad.
  6. Schuif de vorm op een rooster in het midden van de oven en bak de tulband in ca. 1 uur goudbruin en gaar. De tulband is gaar als een erin gestoken satéstokje er droog weer uitkomt.
  7. Neem de tulband uit oven nemen en laat deze 10 min. in de vorm afkoelen. Maak de rand van de tulband voorzichtig los met de vingertoppen, zodat er lucht tussen tulband en vorm komt.
  8. Leg een rooster op de vorm en keer vorm en rooster samen om. Verwijder de vorm voorzichtig. Laat de tulband op een rooster verder afkoelen.
  9. Zet de tulband voor het serveren op een schaal en bestuif deze royaal met poedersuiker.

 

TERUG NAAR TAART RECEPTEN VOOR KERSTMIS

Bron: Allerhande 13 – 2005