Taart recepte
INGREDIËNTEN
10 personen
Banketbakkersroom
- 1 liter melk
- 250 gram suiker
- 100 gram custardpoeder (of maïzena, voeg dan wat vanille extract toe)
- 2 eidooiers
Basisrecept deeg (voor twee open fruittaarten of één gesloten)
- 200 gram tarwebloem
- 50 gram maïzena of aardappelzetmeel
- 12 gram verse gist
- 1 eidooier
- 110 gram lauw water, melk of een mengeling van beide
- 12 gram suiker
- 5 gram zout
- 50 gram ongezouten roomboter
BEREIDING van de Appelvlaai / Open Appeltaart
Los de gist en de eidooier op in het deegvocht.
Start de machine en voeg langzaam een derde van de bloem, de suiker, het zout en de rest van de bloem toe.
Voeg de boter toe als het deeg is gevormd.
Laat de machine gedurende ongeveer 6 minuten in een trage versnelling kneden.
Kneed tot je een dun vliesje van het deeg kunt vormen.
Verdere bereiding:
Verdeel onmiddellijk na het kneden het deeg in twee gelijke stukken Of een stuk van 200 gram en een stuk van 150 gram voor een gesloten fruittaart.
Bol deze op en laat ze tussen twee doeken met plastic folie erop 30 minuten rijzen.
Strooi een beetje bloem op het werkblad en rol de bolletjes gelijkmatig uit.
Leg het uitgerolde deeg in ingevette taartvormen van 20 cm doorsnede.
Trek niet aan het deeg!
Laat het deeg 20 minuten in de vorm liggen en druk dan het deeg tegen de rand en rol het overtollige deeg er met een deegroller af.
Druk na 10 minuten de rand van het deeg nog eens aan, zodat het deeg boven de vorm uitkomt.
Bestrijk de rand met eistrijksel (los geklopt ei).
Vul de taart met een laagje banketbakkersroom.
Bedek volledig met appelschijfjes. Gebruik geen stoofappel! Dat wordt appelmoes.
Zet de taart na 45 minuten rijzen in de oven op 210 °C en bak gedurende ongeveer 20 minuten.
Haal de taarten na het bakken onmiddellijk uit de vorm en leg ze op een rooster.
Abricoteer (abrikozenjam verwarmen en over de taart strijken) de taart nadat die is afgekoeld. Bestrooi de rand met wat suiker.
Variatie: in plaats van appel kan je goed uitgelekte abrikozen uit blik gebruiken. Direct na het bakken abricoteren en de rand aanzetten met geroosterde geschaafde amandelen.
TERUG NAAR APPEL TAART RECEPTEN
bron:volrecepten.nl