INGREDIËNTEN
- 375 gr walnoten
- 160 gr amandelen
- 1/2 tl gemalen kaneel
- 1/2 tl gemalen piment
- 1 el basterdsuiker
- 5 el gesmolten boter
- 1 el olijfolie
- 20 bladen filodeeg
- Siroop:
- 250 gr suiker
- 1,7 dl water
- 3 hele kruidnagels
- 3 tl citroensap
BEREIDING van de Baklava
- Verwarm de oven voor op 180°C (hetelucht 160°C) en bestrijk zijkanten en bodem van een ondiepe ovenschaal met gesmolten boter of olie.
- Meng de fijngehakte noten, amandelen, specerijen en suiker in een andere schaal en verdeel het in 4 porties.
- Leg 1 filovel op een snijplank, bestrijk 1 helft met een boter/oliemengsel, vouw doormidden en leg het in de vorm.
- Verwijder overtollig deeg en herhaal met nog 3 vellen. Verdeel 1 portie noten over het deeg .
- Hierop weer 4 ingevette en gevouwen deegbladeren leggen en met de 2e portie noten bedekken.
- Herhalen tot het notenmengsel op is.
- Eindig met 4 deegbladeren en maak de randen glad.
- Bestrijk met de rest van het boter/oliemengsel en snij in de lengte 3 keer in (niet helemaal doorsnijden) .
- Bak de baklava in 30 minuten goudbruin.
- Besprenkel met de afgekoelde siroop, laat de baklava afkoelen en snij in vierkanten of ruiten.
- Siroop: alle ingrediënten in een kleine pan doen. Al roerend aan de kook brengen tot de suiker is opgelost. 10 Minuten op een laag pitje laten sudderen zonder te roeren.
bron:jannekes.nl