INGREDIËNTEN
* 200 g bloem,
* 120 g zachte boter,
* 4 eetl water,
* snuf zout,
* 0.5 theel suiker,
* 100 g geschilde aardappel in kleine blokjes,
* 100 g doorregen spek,in kleine blokjes,
* 100 g ui,fijngehakt,
* 30 g boter,
* 250 g zuurkool,gesneden of geknipt,
* 2 knoflookteentjes,geperst,
* versgemalen zwarte peper,
* 0.5 theel komijn,
* 0.5 theel gedroogde majoraan,
* 1/4 l melk,
* 1/8 l slagroom,
* 3 eieren,
* versgeraspte nootmuskaat,
* beetje boter en bloem voor de vorm.
BEREIDING van de Tiroler zuurkooltaart
Doe de bloem,boter,zout,water en suiker in een grote kom en kneed goed door elkaar,vorm een bal,dek af met plasticfolie en zet 30 minuutjes in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 180 graden C.
Bak het spek aan in de (bak)pan,voeg de ui en de boter toe en laat ca. 5 minuten zachtjes bakken.
Voeg de aardappelblokjes,de zuurkool,knoflook,komijn,majoraan,zout en versgemalen peper toe,meng goed door elkaar en laat 2 minuutjes meebakken,haal de pan van het vuur.
Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak,iets groter dan de springvorm.
Leg het deeg in de vorm en vorm met je vingers een 3 cm hoge rand.
Vul het deeg met het zuurkoolmengsel.
Zet de taart in het midden van de voorverwarmde oven en bak gedurende 10 minuten voor.
Roer in een kom de melk,slagroom,versgeraspte nootmuskaat en eieren door elkaar,giet dit mengsel over de zuurkooltaart en bak deze in 30-40 minuten gaar en goudbruin.
bron:smulweb.nl