Bûche de Noël (boomstam van koekjes en slagroom)

Bûche de Noël (boomstam van koekjes en slagroom)

INGREDIËNTEN

Porties : 4-6 personen

 • 2 perssinaasappels
 • 2 eetlepels geraspte sinaasappelschil
 • 3 eetlepels rum of cognac
 • 1 liter slagroom
 • 4 eetlepels suiker
 • 1 rol volkoren biscuitjes (circa 20 stuks)
 • cacaopoeder

BEREIDING van de Bûche de Noël (boomstam van koekjes en slagroom)

 1. Pers de sinaasappels uit. Doe het sap in een kom. Laat de sinaasappelrasp een uur in het sap weken. Schep de schilletjes eruit en leg ze in rum of cognac. Zet een langwerpige platte schaal klaar.
 2. Klop de helft van de slagroom met de helft van de suiker stijf. Doop elk koekje heel kort in het sinaasappelsap. Zorg dat de koekjes heel blijven.
 3. Besmeer één kant met een dunne laag slagroom. Plak hier een even in het sap gedoopt koekje, eveneens aan één kant met slagroom gesmeerd met de onbesmeerde kant tegen aan.
 4. Maak 2 of 3 stapeltjes. Ga zo door tot alle koekjes zijn verwerkt. Leg de stapeltjes horizontaal op een schaal en druk de verschillende stapeltjes tegen elkaar aan. Er ontstaat nu een ‘boomstam’ van koek.
 5. Klop de rest van de slagroom met de overgebleven suiker stijf. Besmeer de boomstam met behulp van een paletmes of een breed mes rondom met de slagroom.
 6. Zet de boomstam afgedekt met folie in de koelkast. Bestrooi hem vlak voor het opdienen met sinaasappelrasp en een beetje cacaopoeder.
 7. Garneer de boomstam eventueel met decoratiechocola. Snijd de rol aan tafel met een scherp mes in stukken.

Tips:

Van dit gerecht kunnen ook éénpersoons boomstammetjes worden gemaakt. Verdeel het aantal biscuitjes in vieren of zessen en volg de aanwijzingen in het recept.

Maak een dikke boomstam: vervang de volkoren biscuitjes door jodenkoeken.

 

TERUG NAAR TAART RECEPTEN VOOR KERSTMIS

Bron: Boodschappen 11 – 2004