Chocoladetulband met wit glazuur

Chocoladetulband met wit glazuur

INGREDIËNTEN

Porties : 20

  • 250 gram in stukjes gebroken chocolade
  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • 50 gram cacaopoeder
  • 250 gram zachte boter
  • 200 gram witte basterdsuiker
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 4 grote eieren
  • 3-4 eetlepels koffielikeur
  • 125 gram poedersuiker
  • ½ cupje gepasteuriseerd eiwit (Danegg)
  • 1-2 eetlepels water
  • tulbandvorm met antiaanbaklaag (doorsnede 22 cm)

BEREIDING van de Chocoladetulband met wit glazuur

  • Verwarm de oven voor op 175°C. Zeef het bakmeel en de cacaopoeder boven een kom. Klop in een beslagkom boter, basterdsuiker en vanillesuiker met een mixer in ca. 10 min. tot een crèmekleurige, romige massa.
  • Klop de eieren een voor een door de massa, voeg het volgende ei pas toe als het vorige ei helemaal door het botermengsel is opgenomen.
  • Voeg het zelfrijzend bakmeel en de cacao in drie tot vier keer toe aan het beslag en meng dit met een spatel luchtig door het beslag.
  • Spatel de koffielikeur en de stukjes chocolade ook luchtig door het beslag. Doe het beslag in de tulbandvorm en strijk de bovenkant glad.
  • Schuif de vorm op een rooster in het midden van de oven en bak de tulband in ca. 1 uur goudbruin en gaar. De tulband is gaar als een erin gestoken satéstokje er droog weer uitkomt.
  • Neem de tulband uit oven nemen en laat deze 10 min. in de vorm afkoelen. Maak de rand van de tulband voorzichtig los met de vingertoppen, zodat er lucht tussen tulband en vorm komt.
  • Leg een rooster op de vorm en keer vorm en rooster samen om. Verwijder de vorm voorzichtig. Laat de tulband op een rooster verder afkoelen.
  • Roer een glad en glanzend glazuur van de poedersuiker, het gepasteuriseerd eiwit en 1 tot 2 eetlepels water. Strijk dit glazuur losjes over de bovenkant van de afgekoelde tulband zodat het glazuur mooi naar beneden druipt en laat deze minstens 1 uur opstijven.

 

TERUG NAAR TAART RECEPTEN VOOR KERSTMIS

Bron: Allerhande 13 – 2005