INGREDIËNTEN
(voor 12 stuks):
- Cupcake beslag
125 gram boter op kamertemperatuur
125 gram bruine basterd suiker
125 gram zelfrijzend bakmeel
2 eetlepels melk
2 ( grote) eieren op kamertemperatuurGlazuur
4 eetlepels rum (Havana Club)
sap van 1/2 limoentje
1 eetlepel bruine suiker
enkele verse blaadjes muntTopping
250 gram poedersuiker
250 gram boter op kamertemperatuur
1 eetlepel rum
sap van 1/2 limoentjeDecoratie
limoen partjes
muntblaadjes
bruine suiker
rietjes
BEREIDING van de Mojito cupcake
Voorbereiding
Verwarm de oven voor op 170 graden en zorg ervoor dat het rooster in het midden van de oven geplaatst is. Hier kun je later makkelijk je cupcake bakblik op plaatsen.
Zet een cupcake bakblik met daarin papieren bakvormpjes klaar. Als je een cupcake bakblik gebruikt blijven de cupcakes beter in vorm tijdens het bakproces en het is zo ook makkelijker om de vormpjes te vullen met beslag.
Haal de boter, eieren en melk tijdig uit de koelkast om ze op kamertemperatuur te laten komen. Snij de boter in kleine blokjes. Meet alle ingrediënten van te voren af met een maatbeker of weegschaal en zet ze in aparte kommen klaar voor gebruik. Doe het meetwerk secuur, dit is cruciaal voor een goed cupcake beslag.
Zet ook het volgende klaar: 1 grote kom, 1 mixer met beslag haken, 2 eetlepels, 1 houten prikker, 1 (afkoel)rooster.
Beslag maken
Het is belangrijk dat de boter goed op kamertemperatuur is gekomen. Dit betekent dat je de boter tijdig uit de koelkast haalt, zodat de boter zacht is voor gebruik (niet smelten). Doe de boter in een kom en voeg de suiker beetje bij beetje toe. Mix het mengsel steeds tussendoor met de mixer op middelhoge snelheid. Hierdoor kan de suiker beter worden opgenomen door de boter en wordt je beslag luchtiger. Mix de boter en de suiker goed door elkaar, totdat er een lichte en luchtige massa ontstaat.
Voeg nu 1 voor 1 de eieren toe. Let op: ook de eieren haal je op tijd uit de koeling en laat je op kamertemperatuur komen. Hierdoor wordt je beslag luchtiger. Mix het beslag goed door met de mixer op middelhoge snelheid als je een ei hebt toegevoegd.
Voeg nu beetje bij beetje het zelfrijzend bakmeel toe. Mix telkens de massa met de mixer op middelhoge snelheid als je een hoeveelheid meel hebt toegevoegd.
Als laatste voeg je de melk toe en mix je nog eens 1 minuut alles goed door elkaar met de mixer op middelhoge snelheid, tot een luchtig en glad beslag. Pak je cupcake bakblik erbij met daarin de papieren bakvormpjes. Het vullen gaat nu heel makkelijk. Neem een eetlepel en schep een beetje beslag in het midden van het papieren cupcake vormpje. Met een tweede lepel of spatel schraap je het beslag van de lepel in het vormpje.
Vul de papieren bakvormpjes tot 2/3 vol. Zo kunnen de cakejes goed rijzen en zullen ze niet boven het papieren vormpje uit steken als ze klaar zijn. Hoe platter de cupcakes zijn als ze gebakken zijn, hoe makkelijker je ze kan decoreren!
Bakken
Open de oven en zet het cupcake bakblik in het midden van de oven op het rooster. Mocht je een magnetron gebruiken met ovenfunctie waarvan de plaat rond draait is dit geen enkel probleem. Bak de cupcakes 20-25 minuten in de oven op 170 graden. Open de ovendeur tussentijds niet, anders zakken de cupcakes misschien in. Na 20 minuten open je de ovendeur en prik je met een houten prikker in een cupcake om te controleren of de cupcakes gaar zijn. Wanneer er geen nat beslag aan de houten prikker blijft kleven kunnen de cupcakes uit de oven gehaald worden. Kleeft er nog wel nat beslag aan de houten prikker, dan laat je de cupcakes nog 5 minuten in de oven bakken. Controleer na 5 minuten weer of de cupcakes gaar zijn en haal ze uit de oven als dat zo is. Let op: iedere oven is anders, hierdoor kan de baktijd van je cupcakes verschillen met de door ons aangegeven baktijden.
Afkoelen
Glazuur
Voor het glazuur, voeg je alle ingrediënten bij elkaar in in een steelpan. Verwarm het geheel ongeveer 5 minuten op een zacht vuur zodat het licht inkookt. Blijf roeren. Verwijder de muntblaadjes en laat het mengsel afkoelen. Smeer het mengsel op de cupcakes.
Topping
Om de topping te bereiden mix je eerst de boter tot een smeuïg geheel. Meng dan langzaam de poedersuiker door het boter mengsel mooi luchtig beslag. Voeg rum en limoensap toe. Mix nog eens goed door. Zet de topping even in de koelkast om goed op te laten stijven. Is de topping naar je mening te slap, voeg dan wat extra poedersuiker toe.
Smeer met een mes een laagje topping op de cakejes of gebruik een spuitzak. Garneer eventueel met wat bruine suiker voor wat extra crunch en een blaadje munt of partje limoen voor de looks! Een zwart klein dik rietje staat ook feestelijk.
Glazuur
Voor het glazuur, voeg je alle ingrediënten bij elkaar in in een steelpan. Verwarm het geheel ongeveer 5 minuten op een zacht vuur zodat het licht inkookt. Blijf roeren. Verwijder de muntblaadjes en laat het mengsel afkoelen. Smeer het mengsel op de cupcakes.
Topping
Om de topping te bereiden mix je eerst de boter tot een smeuïg geheel. Meng dan langzaam de poedersuiker door het boter mengsel mooi luchtig beslag. Voeg rum en limoensap toe. Mix nog eens goed door. Zet de topping even in de koelkast om goed op te laten stijven. Is de topping naar je mening te slap, voeg dan wat extra poedersuiker toe.
Smeer met een mes een laagje topping op de cakejes of gebruik een spuitzak. Garneer eventueel met wat bruine suiker voor wat extra crunch en een blaadje munt of partje limoen voor de looks! Een zwart klein dik rietje staat ook feestelijk.
.
bron:elle.be