INGREDIËNTEN
- 250 gr amandelen
- 250 gr hazelnoten
- 750 gr gedroogde vruchten
- (rozijnen, pruimen, dadels zonder pit, gekonfijte vijgen, citrusschillen)
- 250 gr bloem
- 1 el koekkruiden
- 1 el kaneelpoeder
- 300 gr witte basterdsuiker
- 200 gr honing
- poedersuiker
BEREIDING van de Panforte
- Oven voorverwarmen op 180°C (hetelucht 160°C).
- 2 Ondiepe taartvormen met gesmolten boter of olie bestrijken, bodem en zijkanten met bakpapier bekleden.
- Amandelen en hazelnoten op een bakplaat in de oven 8-10 minuten roosteren tot de velletjes loslaten. Oventemperatuur terugbrengen tot 160°C (150°C).
- Noten in een doek wikkelen en door flink wrijven de velletjes verwijderen.
- De noten in een grote mengkom doen. Gedroogde vruchten hakken en bij de noten in de kom doen.
- Bloem, koekkruiden en kaneelpoeder over het fruit in de kom zeven. Suiker en honing in een kleine pan boven laag vuur roeren totdat de suiker is opgelost.
- Aan de kook brengen, vuur lager zetten en 10-15 minuten laten sudderen tot 1 tl siroop een balletje vormt als die in een kom ijskoud water valt.
- Siroop met een metalen lepel goed door het vruchtenmengsel roeren. Mengsel gelijk verdelen over de ingevette taartvormen. Met natte handen vlak maken tot een plak van 2 cm dik.
- Deeg 30 minuten bakken en in de taartvorm op een rooster laten afkoelen. Eerst in plasticfolie wikkelen en dan in folie. Op een koele, droge plaats bewaren (de smaak wordt na enige tijd beter). In puntjes gegarneerd met poedersuiker opdienen
.
.
bron:jannekes.nl