Kerstdessert: semifreddo met vijgen

Kerstdessert: semifreddo met vijgen

INGREDIËNTEN

Porties : 12

  • 1 vanilleboon
    50 gram witte basterdsuiker
    4 grote verse eieren, gesplitst
    3/8 liter slagroom
    1/8 liter mascarpone
    snuifje zout

    Toevoeging:
    250 g gedroogde vijgen
    ca. 3 eetlepels acaciahoning
    4 verse vijgen, in zessen gesneden

BEREIDING van de Kerstdessert: semifreddo met vijgen

  • Snijd de gedroogde vijgen klein en roer er de honing door.Halveer de vanilleboon in de lengte en schraap het merg eruit. Klop dit met de suiker en eierdooiers in een grote kom tot die schuimig zijn en een bleek kleurtje hebben. Klop in een tweede kom de room tot er kleine zachte kopjes op blijven staan (vooral niet te stijf!). Klop in een derde kom de eiwitten met wat zout zo stijf mogelijk. Schep voorzichtig de geklopte eierdooier door de room, schep door dit mengsel het geklopte eiwit (niet roeren, alleen omscheppen!). Doe van deze massa éénderde over in een afsluitbaar bakje en bewaar dit in de vriezer voor een volgend dessert. Schep door de rest de vijgen met honing, doe de massa over in een vriesbestendig bakje, dek dit af met huishoudfolie en zet het minstens vier uur in de vriezer. Voor het opdienen de semifreddo in portiebakjes scheppen en elk garneren met drie of vier partjes vijg.

    Wilt u het helemaal in stijl doen, serveer dan

 

TERUG NAAR TAART RECEPTEN VOOR KERSTMIS

Bron: Allerhande 13 – 2005