INGREDIËNTEN
(voor 12 stuks):
Olie of gesmolten boter, om in te vetten,
2 el oploskoffie,
2 el kokend water,
280g bloem,
3 tl bakpoeder,
1 mespuntje zout,
120g bruine basterdsuiker,
2 eieren,
200ml volle room,
6 el zonnebloem olie of 90g boter, gesmolten en afgekoeld,
300ml slagroom,
Cacao, om te bestuiven
12 koffiebonen met een laagje chocolade, ter garnering.
BEREIDING van de Koffie-roommuffins
1 Verwarm de oven voor op 200°C. Vet een muffinvorm voor 12 muffins in of leg er papieren vormpjes in. Strooi de oploskoffie in een kopje, schenk het kokende water erop en roer tot de koffie is opgelost. Laat het mengsel afkoelen.
2 Zeef ondertussen de bloem, het bakpoeder en zout boven een grote kom. Meng de basterdsuiker erdoor.
3 Klop de eieren licht los in een kom. Klop de volle room, zonnebloemolie en opgeloste koffie erdoor. Maak een kuiltje in het midden van de droge ingrediënten en schenk het eimengsel erin. Roer voorzichtig tot het geheel net gemengd is; roer niet te lang.
4 Schep het beslag in een muffinvorm. Bak de muffins ongeveer 20 minuten in de oven, tot ze gerezen zijn en stevig aanvoelen.
5 Laat de muffins 5 minuten afkoelen in de vorm. Laat ze daarna volledig afkoelen op een taartrooster.
6 Klop vlak voor het serveren de slagroom stijf. Schep een lepel slagroom op elke muffin, bestuif ze met wat cacao en garneer met een chocoladekoffieboon.
bron:elle.be